Branhiomicoza-putregaiul branhiilor
18 februarie 2024

Branhiomicoza

Descriere

Branhiomicoza, cunoscută și sub numele de putregaiul branhiilor, este intalnita cel mai des in Europa de Est si afecteaza in special pestii din iazuri, dar si pestii de acvariu, atunci cand nu le sunt oferite conditiile corecte. Branhiomicoza este provocata de ciupercile Branchiomyces sanguinis si Branchiomyces demigrans, ce se dezvolta cel mai des in materia organica putrezita din iazuri si lacuri. In iazuri sau acvarii, ciuperca se poate dezvolta unde pestii sunt supusi unor conditii de mediu nefavorabile, cum ar fi: pH intre 5.5 si 6.5, concentratie scazuta de oxigen, alge din abundenta, nivel ridicat de nitrati si nitriti si atunci cand apa nu este filtrata corespunzator si iazul sau acvariul nu este curatat la timp. Ciuperca se dezvolta la temperaturi cuprinse intre 14 - 35° Celsius, dar cel mai bine prolifereaza intre 21 si 26° Celsius, adica exact temperatura necesara in orice iaz sau acvariu.

Etiologie

Branhiomicoza este cauzata de o ciuperca, este foarte infectioasa, insa din fericire este foarte rara si apare de obicei in apele foarte lutoase din crescatoriile de pesti.

Ciuperca se stabileste in vasele sangvine de la nivelul branhiilor pestilor. Circulatia este obstructionata, iar branhiile capata un aspect marmorat cu zone de culoare maronie (datorate hemoragiei) si zone de culoare albicioasa (in care fluxul sanguin a fost intrerupt si s-a instalat necroza). Regiunile necrozate sunt adesea invadate de protozoarul Saprolegnia, care se manifesta ca o infectie secundara.

Patogenie

Pestele infectat sufera mai intai de letargie, culoarea pielii poate deveni albastruie datorita hipoxiei, iar in absenta tratamentului, infectia se raspandeste si la inotatoare sau in alte locuri pe pielea pestelui, dar de multe ori pestele moare de hipoxie inainte de extinderea simptomelor.

Porţiunile din branhii lipsite de afluxul de sânge, cu timpul se necrozează şi se desprind, producând goluri în arcurile branhiale.

Dacă peştele supraviețuiește, branhiile sale apar ca tăiate cu foarfecul, ca urmare a desprinderii părților necrozate (în cazurile în care nu s-au fixat ciupercile Saprolegnia şi Achlya).

Manifestari clinice

Pestii par ca se sufoca/se straduiesc sa inghita aerul de la suprafata apei. Branhiile sunt decolorate, cu zone alternande de tesut necrozat si tesut sanatos. Daca nu este diagnosticata si tratata la timp, branhiomicoza este mortala, deoarece testurile afectate nu mai pot asigura oxigenarea corecta a corpului.

Ciupercile ce cauzeaza branhiomicoza se reproduc in tesuturile infectate, iar descuamarea tesuturilor necrozate elibereaza sporii ciupercilor in apa putand astfel infecta rapid si alti pesti din iaz sau acvariu.

Diagnostic

Diagnosticul branhiomicozei se stabileşte prin asocierea examenului clinic cu cel microscopic al raclatului branhial în stare proaspătă sau al secțiunilor histologice.

Examenul clinic singur nu este suficient pentru diagnosticarea bolii, deoarece aspectul marmorat al branhiilor poate fi întâlnit şi în dactilogiroză, sanguinicoloză, iar necrozele branhiale pot fi provocate și de alți agenți patogeni, ca și de prezența în apă a amoniacului în concentrații toxice.

Profilaxie şi tratament - Contactati-ne

 

  Branhiomocoza-putregaiul branhiilor

RO

Toate informatiile prezentate aici, nu pot fi

reproduse sub nici o forma si prin nici un

mijloc, fara acordul scris al detinatorului.

Copyright © 2022 Nishikigoi Romania

Toate drepturile rezervate.

Urmăriți-ne