Ananas sau cactus de apa

Stratiotes aloides, cunoscut în mod obișnuit ca soldați de apă sau ananas de apă, este o plantă acvatică originară din Europa și nord-vestul Asiei. În Marea Britanie este în multe locuri, în special șanțuri umede și iazuri sănătoase.

Stratiotes aloides are o rozetă de frunze zimțate, lanceolate, de până la 30 cm lungime în smocuri. Florile albe au o lungime de până la 45 mm, iar multe stamine la plantele masculine sunt produse vara.

Vara, această plantă plutește pe suprafața apei cu frunzele chiar deasupra suprafeței. Toamna se acoperă cu o secreție lipicioasă (carbonat de calciu) și întreaga plantă se scufundă pentru a se ridica din nou primăvara. Au fost găsite fosile ale acestei plante.

Plantele sunt dioice, plantele masculine și feminine trebuie cultivate dacă sunt necesare semințe. Doar planta femelă se găsește în mod natural în Marea Britanie, deși plante cu flori hermafrodite se găsesc ocazional.

Stratiotes aloides

Plante plutitoare

Zambila de apă este o plantă acvatică perenă (sau hidrofită) care plutește liber, originară din America de Sud tropicală și subtropicală. Cu frunze largi, groase, lucioase, ovate, zambila de apa se poate ridica deasupra suprafetei apei pana la 1 metru (3 picioare) in inaltime. Frunzele au o lungime de 10–20 cm (4–8 inci) pe o tulpină care plutește prin intermediul unor noduli plutitori, asemănător unor bulbi, la baza ei deasupra suprafeței apei. Au tulpini lungi, spongioase și bulboase. Rădăcinile penoase, care atârnă liber, sunt de culoare violet-negru. O tulpină erectă susține un singur vârf de 8-15 flori vizibil atractive, în mare parte de culoare lavandă până la roz, cu șase petale. Când nu înfloresc, zambilele de apă pot fi confundate cu mușchiul de broaște (Limnobium spongia) sau cu morțișorul de broaște Amazon (Limnobium laevigatum).

Una dintre plantele cu cea mai rapidă creștere cunoscută, zambila de apă se reproduce în primul rând prin intermediul curgătorilor sau stolonilor, care în cele din urmă formează plante fiice. În plus, fiecare plantă poate produce mii de semințe în fiecare an, iar aceste semințe pot rămâne viabile mai mult de 28 de ani. S-a descoperit că unele zambile de apă cresc între 2 și 5 metri pe zi în unele locuri din Asia de Sud-Est.

În aria lor nativă, aceste flori sunt polenizate de albinele cu limbă lungă și se pot reproduce atât sexual, cât și clonal. Invazivitatea zambilei este legată de capacitatea sa de a se clona și este probabil ca pete mari să facă parte din aceeași formă genetică.

Zambila de apă are trei forme de flori și este numită „tristilă”. Formele florilor sunt numite după lungimea pistilului lor: lung, mediu și scurt.

Zambila de apă se reproduce rapid, este ușor de plutit și răspândit și poate acoperi rapid corpul de apă, rezultând o transparență slabă a apei. Prin urmare, în apele naturale, zambila de apă concurează cu alte plante și alge acvatice (plutitoare și scufundate) pentru resursele de nutriție minerală, lumina soarelui etc., inhibând astfel creșterea altor organisme acvatice și alge. În 2011, Wu Fuqin și colab. a urmărit rezultatele lacului Yunnan Dianchi și de asemenea, a arătat că zambilele de apă ar putea afecta fotosinteza fitoplanctonului, a plantelor scufundate și a algelor prin calitatea mediului apei și ar putea inhiba creșterea acestuia. În plus, izbucnirea zambilei de apă și stadiul său de degradare vor consuma o cantitate mare de oxigen dizolvat în corpul de apă în același timp, iar spațiul pentru reproducerea animalelor subacvatice, cum ar fi peștii, va fi redus.

În al doilea rând, zambilele de apă pot absorbi o cantitate mare de metale grele dăunătoare și alte substanțe. După moarte, va putrezi și se va scufunda pe fundul apei, provocând o poluare secundară a corpului de apă, distrugând calitatea naturală a apei și poate chiar afecta calitatea apei potabile a rezidenților în cazuri severe.

Zambila de apă elimină arsenicul din apa de băut contaminată cu arsenic.

Se observă, de asemenea, că zambilele de apă îmbunătățesc nitrificarea în celulele de tratare a apelor uzate ale tehnologiei vii. Zonele rădăcinilor lor sunt micro-site-uri superbe pentru comunitățile bacteriene.

Zambila de apă este raportată pentru eficiența sa de a elimina aproximativ 60–80% azot și aproximativ 69% din potasiu din apă. S-a descoperit că rădăcinile zambilei de apă îndepărtează particulele și azotul într-o zonă umedă naturală eutrofizată de mică adâncime.

De asemenea, planta poate filtra metale grele și diverse alte toxine din apa contaminată.

Rădăcinile de Pontederia crassipes absorb în mod natural poluanții, inclusiv plumbul, mercurul și stronțiul-90, precum și unii compuși organici despre care se crede că sunt cancerigeni, în concentrații de 10.000 de ori mai mari decât în ​​apa din jur. Zambilele de apă pot fi cultivate pentru tratarea apelor uzate (în special a apelor reziduale de lactate).

zambila de apa

Eichhornia crassipes-zambila de apa(water hyacinth)

salata de apa

Pistia stratiotes (salata de apa) este o monocotiledonă perenă cu frunze groase și moi care formează o rozetă. Plutește la suprafața apei, cu rădăcinile atârnând scufundate sub frunzele plutitoare. Frunzele pot măsura 2 – 15 cm lungime și sunt de culoare verde deschis, cu nervuri paralele și margini ondulate. Suprafața frunzelor este acoperită cu fire de păr scurte, albe, care formează structuri asemănătoare coșului care pot prinde bulele de aer și pot crește flotabilitatea plantei. Parenchimul spongios cu spații intercelulare mari în frunze ajută, de asemenea, planta să plutească. Florile sunt dioice, lipsite de petale și sunt ascunse în mijlocul plantei printre frunze. Pistia stratiotes are o inflorescență spadix, care conține o floare pistilată cu un ovar și 2 - 8 flori staminate cu două stamine. Florile pistilate și carpelate sunt separate prin pliuri în spată, unde florile masculine sunt situate deasupra florilor feminine. Fructele ovale, verzi, cu semințe ovoide, se formează după fertilizare cu succes. Planta trece prin reproducere asexuată prin propagarea prin stoloni, dar dovezi de reproducere sexuală au fost observate și în iazurile din sudul Braziliei.

Pistia stratiotes se găsesc în râuri, lacuri și iazuri cu mișcare lentă. Specia prezintă o creștere optimă în intervalul de temperatură de 22 - 30 °C, dar poate rezista la temperaturi extreme de până la 35 °C. Ca urmare, Pistia stratiotes nu crește la temperaturi mai scăzute. Speciile necesită, de asemenea, apă ușor acidă în intervalul de pH 6,5 - 7,2 pentru o creștere optimă.

Salata de apa este printre cele mai productive plante acvatice de apă dulce din lume și este considerată o specie invazivă. Totodata este cunoscuta ca si cel mai puternic filtrant de apa poluata.

Pistia stratiotes(salata de apa)

RO

Toate informatiile prezentate aici, nu pot fi

reproduse sub nici o forma si prin nici un

mijloc, fara acordul scris al detinatorului.

Copyright © 2022 Nishikigoi Romania

Toate drepturile rezervate.

Urmăriți-ne