Clasificare ZNA (Zen Nippon Airinkai)

Clasificare INPC (International Nishikigoi Promotion Center)

La cea de a doua organizatie a crescatorilor de nishikigoi din Japonia, există 80 de specii diferite de Nishikigoi, inclusiv clasele fixe și varietatile.

INPC va specifica 26 de clase, iar alte rase încrucișate vor fi numite varietati. (n.r. nici ei n u au ajuns la un consens si ne tin pe toti in ceata!)

30 Koi Fish varieties, types and characteristics

30 Koi Fish varieties, types and characteristics (part 2)

24 types and characteristics of the KOI Fish [PART 2]

24 types and characteristics of the KOI Fish [PART 1]

Aragoke

Kumonryu

Sora-goi

Ki Kikokuryu

Beni Kikokuryu

Kikokuryu

10. Clasa HIKARI-MUJI

 Nishikigoi de o singură culoare cu aspect metalizat, obtinut in 1946. Culoarea trebuie sa fie omogena pe tot corpul si metalica precum galben, portocaliu, argintiu, auriu. Clasa include varietățile Ogon(Platinum Ogon, Yamabuki Ogon, Orenji Ogon) și Matsuba(Gin Matsuba, Kin Matsuba, Aka Matsuba). Matsuba este de fapt un Ogon cu solzii de culoarea neagră în centru, model con de brad. 

Varietati: Nezu Shiro, Mukashi Ogon, Doitsu Ogon, Kin Kabuto, Gin Kabuto, Sakin, Kinbo, Hi Ogon.

Goshiki

Ochiba Shigure

Karasu-goi

Cha-goi

Maruten Kohaku

Tancho Goshiki

Maruten Kohaku

Tancho Showa

Tancho Sanke

Tancho Kohaku

14. Clasa KIN-GIN-RIN 2

Clasa Kinginrin 2 include toți Kinginrin, cu excepția familiilor Gosanke și Utsurimono. Nici Ginrin Tancho si Ginrin Hikari-Muji nu fac parte din aceasta varietate. Ginrin Tancho este grupat în clasa Tancho, iar Ginrin Hikari-Muji este grupat în clasa Hikari-Mujimono.

15. Clasa TANCHO

Crapul cu o pată rosie rotundă sau aproape rotunda pe cap, fără nicio altă pată roșie pe corp. La nishikigoi, dacă pe lângă pata de roșie de pe cap mai are și alte pete roșii pe corp, atunci crapul se numește Maruten. Tancho este o categorie după modelul său, nu o varietate specifică. Deoarece le amintește oamenilor de steagul național japonez, este foarte popular.

Varietati: Gin Rin Tancho.

Kin-Gin-Rin Showa

KinGinRin Sanke

KinGinRin Kohaku

Kin Showa

Gin Shiro

11. Clasa HIKARI-MOYO

Nishikigoi metalici cu mai mult de o culoare(doua sau mai multe), exceptând varietățile din clasa Utsurimono.

Varietati: Platinum Kohaku, Yamato Nishiki, Kinsui, Ginsui, Sho-chiku-bai, Kujaku, Sakura Ogon, Gin Bekko, Tora Ogon, Hariwake Ogon, Kikusui.

12. Clasa HIKARI-UTSURIMONO

Hikari-Utsuri sunt rezultatul incrucisarii Showa cu Ogon sau Utsurimono cu Ogon. Sunt de fapt Showa sau Utsuri metalizati, clasa Utsurimono cu corp metalic.

Varietati: Kin Showa, Gin Showa, Gin Shiro, Kin Ki Utsuri, Doitsu din varietatile enumerate anterior.

13. Clasa KIN-GIN-RIN 1

KinGinRin este numele dat oricărui tip de koi care are solzi de aur (kin) sau argintiu (gin), dar nu la grupul KOI de culoare metalică. KinGinRin 1 include clasele Gosanke (Kohaku GinRin, Sanke GinRin, Showa GinRin) si UtsuriMono GinRin care au unul, doua sau mai multe randuri de solzi stralucitori, aurii sau argintii, pe fiecare parte a coloanei vertebrale.

Dacă un koi are mai puțini solzi de ginrin sau împrăștiați nu sunt suficienti pentru Kinginrin, se spune că solzii sunt „împrăștiați”, iar astfel de koi nu trebuie introdus în clasa Kinginrin. In functie de stilul solzilor se impart in urmatoarele varietati:

Niigata Ginrin: Kado-gin, Sudare-gin, Kasu-gin, Tama-gin, Pearl-ginrin, Tsubu-gin, Beta-gin.

Hiroshima Ginrin: Daiya-gin (diamond ginrin), Chara-gin, Gacha-gin.

Kikusui

Kujaku

Hariwake

9. Clasa GOSHIKI

Nishikigoi cu 5 culori, 4 obligatorii: alb, roșu, negru, albastru-indigo, iar ultima spun ei ca este controversata? Astazi la un Goshiki nu prea mai gasesti cinci culori ca la inceputul creerii acestei varietati. Aceste culori sunt dificil de identificat separat. Este rezultatul incrucisarii unui Sanke cu un Asagi. Un Goshiki are un fond albastru iar pe spate pete rosii Hi. De fapt baza este alba cu solzi Shiro care pe margine sunt albastri sau negri.

Varietati:

Gin Matsuba

Orenji Ogon

Kin Matsuba

Aka Matsuba

Yamabuki Ogon

Platinum Ogon

16. Clasa KAWARIMONO

Această clasă cuprinde toate varietățile crapilor japonezi care nu sunt în celelalte 15 si include toate varietatile nemetalice care nu fac parte din alte varietate. Denumirea este  Kawari-goi . Este o varietate in continua extindere la care criterile sunt mai putin stricte(n.r.- la ei merge sa-i clasifice in ceva, trebuiesc vanduti). Culoarea variaza in functie de fiecare crap, dar trebuie sa fie intensa si stralucitoare. In aceasta categorie intra: Karasugoi, Matsuba, Kage Utsuri, Kanoko, Mono-colored, Ochiba, Others. 

Varietatile sunt:

Karasu-goi: Hajiro, Hage Shiro, Yotsu Jiro, Matsukawabake, Kumonryu, Sumi Nagashi.

Matsuba: Aka Matsuba, Ki Matsuba, Shiro Matsuba, Matsuba Doitsu.

Kage Utsuri: Shiro Kage Utsuri, Hi Kage Utsuri, Kage Showa.

Kanoko: Kanoko Kohaku, Kanoko Sanke, Kanoko Showa.

Mono-colored: Ki-goi, Aka Muji, Aka Hajiro, Karashi-goi, Cha-goi, Sora-goi, Beni-goi, Midori-goi, Aragoke.

Ochiba Shigure: Ochiba Shigure, Koyo.

Doitsu-goi: Beni Kumonryu, Ki Kokuryu, Beni Ki Kokuryu.

Budo Goromo

Ai Goromo

Koromo

8. Clasa GOROMO(KOROMO)

Koromo este o incrucisare între Asagi și Kohaku. prezintă pete de albastru închis peste culoarea roșie. Ai Goromo are semicercuri de culoare albastră pe marginea solzilor rosii. Budo Goromo are semicercuri de culoare indigo sau mov pe solzii rosii, aratand ca un ciorchine de strugure copt. Negru cu model de plasa in jurul petelor rosii sau pictate cu pensula in interiorul acestora.

Varietati: Ai Goromo, Budo Goromo, Koromo Sanke, Koromo Showa.

7. Clasa SHUSUI

Shusui = Doitsu-goi, sau crapul german. A fost importat pentru prima dată în Japonia în 1904. Kichigoro Akiyama, profesor la ceea ce este acum Colegiul de Pescuit din Tokyo, le-a încrucișat cu Asagi japonez pentru a produce un nou soi. Exemplare excelente de Shusui, așa cum le vedem astăzi, se pare că au început să apară din jurul anului 1928. Crapii Shusui sunt de fapt Asagi cu solzi (oglinda) doar pe coamă. Sushui inseamna cer albastru de toamna. Culoarea de baza este un albastru cu solzii albastrui de la gat pana la coada. Capul este adesea alb. Dupa solzii albastrui poate sa apara culoarea rosie care trebuie sa fie simetrica pe ambele parti ale pestelui. Burta trebuie sa fie alba. Uneori Hi(rosu) poate fi inlocuit cu Ki(galben).

Varietati: Hana Shusui, Hi Shusui, Ki Shusui, Pearl Shusui.

6. Clasa ASAGI

Face parte din cea mai veche si pura clasa de nishikigoi, circa 160 de ani. Peste cu spatele albăstrui si pete roșii sau portocalii pe operculi, abdomen și încheieturile înotătoarelor pectorale. Privit de sus capul trebuie sa fie alb pur sau culoarea ghetii. Niciodata partea rosie nu trebuie sa se suprapuna cu cea albastruie. Aripioarele pot fi rosii sau Motoguru.

Varietati: Gunjo Asagi, Narumi Asagi, Taki Asagi, Mizu Asagi.

4. Clasa BEKKO

Bekko este una dintre liniile Sanke, care apare în procesul de reproducere a Sanke. Pești koi cu corpul alb (Shiro Bekko), galben (Ki Bekko) sau roșu (Aka Bekko) si tipar(pete) de culoare neagra. Fata de Shiro Utsuri, Bekko nu are încheieturile înotătoarelor pectorale neagre. Petele negre punctiforme, sunt un minus calitativ, ca de altfel la toate varietatile. Sumi(negru) trebuie sa fie deasupra liniei de mijloc a pestelui. La pestii tineri capul poate sa fie usor galbui dar acest galbui trebuie sa dispara odata cu varsta. Capul unui Beko nu trebuie sa contina pete de Sumi.

Varietati: Shiro Bekko, Ki Bekko, Aka Bekko.

 

Hi Utsuri

Ki Utsuri

Shiro Utsuri

5. Clasa UTSURIMONO

Nishikigoi cu corpul negru, peste la care avem tipar(pete) de culoare alb (Shiro Utsuri), galben (Ki Utsuri) sau roșu (Hi Utsuri). In japoneză Utsuri înseamnă armonie. Shiro Utsuri trebuie să aibă încheieturile înotătoarelor pectorale negre. Este considerat un peste elegant. Negru(Sumi) la Utsuri poate sa fie si sub linia de mijloc fata de negru(Sumi) la Beko care nu are voie sa apara sub linia de mijloc a pestelui. Showa Sanshoku este un membru al familiei Utsurimono. Se spune că sumi-ul Utsurimono nu se stabilește până la vârsta de patru sau cinci ani. Ki Utsuri este una dintre cele mai vechi varietati.

Varietati: Gin Rin Utsuri, Doitsu Utsuri.

 3. Clasa SHOWA

Spre deosebire de Sanke, Showa are un aspect dinamic cu Hi și alb pe un teren puternic sumi. Astfel, corpul de bază al Showa este negru, iar marcajele lor sumi se rostogolesc de pe burtă. Cu toate acestea, recent a apărut ceea ce se numește Kindai Showa (Modern Showa), în care există mult alb, precum Sanke. Diferenta fata de sanke este prezenta culorii negre în zona capului. Este o varietate ciudata deoarece culorile pot sa dispara si sa reapara. La Showa traditional rosu e culoarea predominanta si negru ia forma unor pete ce se extind si pe burta. 

Varietati: Kindai Showa, GinRin Showa, GinRin Kindai Showa, Doitsu Showa, Doitsu Kindai Showa, Hi Showa, GinRin Hi Showa, Doitsu Hi Showa, Hachi-ware(men-ware), Moto-guro.

2. Clasa SANKE

Nishikigoi care au marcajele rosu(hi) și negru(sumi) pe un fond alb se numesc Taisho Sanshoku. Crescătorii din Niigata îl numesc simplu Sanke. O întrebare care se pune adesea este cum să deosebești Taisho Sanshoku și Showa Sanshoku. Diferența de bază este că Taisho Sanshoku este un koi pe bază de alb, cu marcaje roșii și negre, care este apreciat pentru eleganța sa, în timp ce Showa Sanshoku este un koi pe bază de negru cu marcaje roșii și albe, care este apreciat pentru puterea sa. Cel mai simplu mod de a afla diferența este că Taisho Sanshoku nu are nici un punct negru(sumi) pe cap, dar acest lucru nu este întotdeauna corect. Dungile Sumi sunt adesea văzute pe aripioarele pectorale și dorsale ale lui Taisho Sanshoku. Calitativ trebuie să aibă dungi negre pe înotătoarele pectorale, paralele cu liniile înotătoarelor si negrul sa nu depaseasca linia acestora. Petele rosii si negre trebuie sa fie peste linia de mijloc a pestelui.

Varietati: Gin Rin Sanke, Doitsu Sanke, Aka Sanke, Gin Rin Aka Sanke, Doitsu Aka Sanke, Tsubo-zumi, Kasane-zumi, Urushi-zumi, Nabe-zumi.

1. Clasa KOHAKU

Cea mai cunoscută și apreciată clasa. Un crap japonez cu pete roșii si corpul alb(shiro). Prin combinatia de rosu-alb, reprezinta steagul Japoniei. Albul trebuie să fie curat ca zapada, fără tente gălbui. Un Kohaku care are doar un marcaj Hi rotund pe cap se numește Tancho Kohaku, clasificat în clasa Tancho. In functie de tiparul rosu(Hi), varietatile au diverse denumiri.

Varietati: Gin Rin Kohaku, Doitsu Kohaku, Shiro-muji, Shiro-bo, Aka-muji, Aka-bo, Aka Hajiro, Kuchi Beni(lipstick), Maruten, Men Kaburi, Hana-tsuki, Inazuma, Ippon-Hi, Dan-mono.

Expoziția Taisho a avut loc în al 3-lea an al erei Taisho (1914), când Nishikigoi a început să devină mai popular în societate. Varietatile produse și stabilite în epoca Taisho sunt Taisho Sanshoku, Shiro Utsuri, Ki Utsuri și Asagi, iar în epoca Showa sunt Showa Sanshoku, Kin Uchiwa, Gin Uchiwa și Kin Kabuto.

După război, îmbunătățirea rasei a fost suspendată temporar, dar odată cu introducerea lui Nezu Ogon, a fost produs soiul Hikarimono, ceea ce a dus la epoca de aur a lui Nishikigoi. Crearea soiului de descendență Doitsu, cum ar fi Shusui, cei încrucișați cu crapul german și Nishikigoi, și a soiului Ogon, care a fost dezvoltat de 2 generații din familia Aokisawa de peste 25 de ani, a jucat un rol proeminent în dezvoltarea Nishikigoi de astăzi.

INPC (International Nishikigoi Promotion Center) a fost fondat în 9 mai 2005, la jumătate de an după cutremur, ca mesager pentru a spune tuturor despre excelența Nishikigoi de la origine, din Niigata.

INPC doreste ca Nishikigoi să fie evaluat corect de iubitorii de koi autohtoni și internaționali și recunoscut ca un brand koi originar din Niigata.

ZNA(Zen Nippon Airinkai este clubul original pentru nishikigoi si a fost fondat de Oita Airinkai 11 februarie 1962. Zen Nippon Airinkai si-a început activitatea pe 11 mai 1968. Zen Nippon Airinkai a fost autorizat de guvernul japonez ca Shadan Hojin (persoană juridică corporativă) la 26 septembrie 1983 si autorizat de guvernul japonez ca Ippan Shadan Hojin la 1 aprilie 2013.

Nu stim motivele pentru care cele doua entitati din Japonia, INPC si ZNA, nu s-au pus de acord in legatura cu clasificarea nishikigoi, ambele reprezentand aceleasi interese ale crescatorilor de koi. Am vazut la ei doua clasificari nu foarte diferite, dar de la 14 clase ale ZNA la 26 de clase ale INPC, este totusi o diferenta.

Am considerat mai realistica prezentarea celor de la ZNA, a d-lui Takeo Kuroki si pe linia aceasta o sa mergem, dar o sa prezentam si opinia celor de la INPC, iar concluziile le vom trage cu totii.

Domnul Takeo Kuroki, fondatorul și primul președinte al Zen Nippon Airinkai, definește Nishikigoi in 16 clase(rase fixe) și peste 100 de varietăți (rase incrucisate) de nishikigoi.

Cei de la INPC impart Nishikigoi in 26 de clase si 80 de varietati(au luat din varietati si au pus la clase, poate au pret mai bun, parerea mea)

Acestea sunt în continuă creștere datorită priceperii crescatorilor japonezi în a-si vinde si prezenta marfa si încrucișarea peștilor koi, fapt ce conduce la apariția unor noi varietati coloristice. Crescatorul japonez te trimite si la ferma vecinului, daca pestii lui nu ti-au placut. Din păcate, la noi se intampla invers, povestea cu capra vecinului o stiti cu totii.

Clasificare Nishikigoi

RO

Toate informatiile prezentate aici, nu pot fi

reproduse sub nici o forma si prin nici un

mijloc, fara acordul scris al detinatorului.

Copyright © 2022 Nishikigoi Romania

Toate drepturile rezervate.

Urmăriți-ne