"Descoperă mediul nostru de lucru inovator la biroul nostru de calculatoare. Cu o atmosferă de concentrare, creativitate și tehnologie, aducem ideile la viață în acest spațiu unde eficiența se întâlnește cu confortul."

Despre noi si iaz

Am decis sa-l public asa cum este la acest moment, pentru a va impartasi informatii pretioase. Nu este gata si nu va fi niciodata, pentru ca tot timpul or sa apara informatii la noi sau la dvs si trebuiesc impartasite.

Uf! aici este mai complicat. Cum sa scrii fara sa para ca te lauzi? In timpurile noastre nu multa lume mai apreciaza sfaturile competente. Parerile multe de la "parerologi" si "cunoscatori", chiar daca sunt gresite, sunt luate mai bine in considerare, decat o parere avizata si competenta. Deci, noi ne vom face treaba in masura cunostintelor dobandite, pe care le vom impartasi aici, iar decizia ramane a fiecaruia. Toate informatiile prezentate aici sunt doar din literatura de specialitate si experienta proprie buna si rea, nu de la 'nea Caisa'. Cine iti mai spune in ziua de azi ceva de bine, cand se merge pe regula "sa moara si capra vecinului" sau cealalta regula a junglei, "consumati, consumati"! De ce sa te sfatuiesc de bine cu pestii sau apa, cand eu am pesti si tratamente de vanzare?!

Sa va spunem si cate ceva despre noi. Povestea noastra este una scurta si trista, dar traim cu speranta ca se va schimba ceva.

Totul a inceput in anul 2017, mai exact in luna august, dupa terminarea constructiei unei terase in curtea proprie si in urma careia am ramas cu umarul stang blocat si mana cu totul. Analize, radiografii, medici, tratament injectabil. Prietenul de la vremea respectiva care imi facea tratamentul imi spune ca ar da frumos langa acea terasa un iaz. Habar nu aveam atunci despre iaz, crapi japonezi si altele. Ma incanta idea si costul spus de el, cu 1.500 lei il faci. Nu stiam nimic despre intretinerea iazului, hrana, costuri totale lunare, nimic.

Mulți începători în acest hobby pornesc prin a săpa o groapă în pământ, pun o folie(eventual de solar), o umplu cu apă, după care adaugă pești. Această abordare nu este deloc gresită dacă se dorește un element acvatic în grădină, însă este total nepotrivita pentru crapii japonezi. Nici carasii nu traiesc intr-o apa proasta calitativ!

Prietenul spune: sapi o groapa, punem o folie, umplem cu apa, punem pesti, luam o pompa ieftina, intr-un butoi punem bureti de vase si gata filtrul. Hai la treaba! In cateva zile a fost gata. Pentru pesti, luam OLX la citit, gasim un excroc din Ploiesti care lua pesti necrescuti de un an de la altii si ii vindea ca puiet din anul curent. Asta am aflat mai tarziu. Punem pestii in apa, le dam mancare si intr-o saptamana apa era verde si nu mai vedeai nimic. Comand filtru in Germania, astept sa vina si intre timp stau panicat. Am aflat mai tarziu ca o apa verde este cea mai sanatoasa, dar pentru crapii japonezi(nishikigoi) ne trebuie apa limpede, nu?

Fix ce spun aici se intampla la majoritatea, doar suntem romani, nu? Pe genunchi, ieftin si bun si mult!

Mergem in vizita la o cunostinta, mai vad un iaz splendid cu pesti mari si frumosi, omul avea iaz de cativa ani. M-am indragostit pe loc de crapi japonezi si iazuri. Ma apuc de vizionat videoclipuri si citit despre ei.

Trecem iarna cu morcovul(daca mor sau se imbolnavesc si i-am mai tinut si in acvariu de 300 l) si imi cumpar prima carte. O citesc si mai gasesc una in bibliografie, o iau si pe aia.

Incepe primavara, mut pestii inapoi in iaz si totul este bine, dar din punct de vedere al familiei, incep nenorocirile!

22 mai 2018, baiatul meu de 26 de ani face accident cu motorul(face unul stanga pe DN1 Ploiesti-Bucuresti si ii taie calea). Da mana cu moartea, il lasa cu o mana rupta la care pana astazi a suferit 3 interventii chirurgicale si tot nu se stie.

Despre noi

17 iunie 2018, ora 17.30, nu uit pana o sa mor datele astea si mai am din ale mele, dar este o alta poveste.

Fata mea de 27 de ani are accident de masina. Ajung rapid la fata locului, plec la spital, cer elicopter, nu permite deplasarea, intra in operatie de urgenta si ramane in coma pentru aproape 3 luni. Urmeaza trezirea, dar in stare vegetativa(stare activa si astazi cand scriu), ramane la pat, nu mananca, nu vorbeste, nu stim ce aude si cat intelege. Nu tu reactie de raspuns, nimic. Ma opresc aici! Poate era mai bine in viata sa nu raman corect si bun(omul bun e prost, nu?)

Asta m-a facut sa ma gandesc serios la viitor, pentru ca nu mai era posibil nici unul, amandoi sau prin rotatie(eu si sotia), trebuia sa avem grija de ea. Ne mai ajuta si guvernul si se duce dracului si mica firma de distributie care o aveam. Ce facem? Pestii si iazul trebuiesc intretinuti! Si asa am decis ca pe langa ingrijirea fetei, sa mai desfasor o activitate din care sa obtin un venit. Incet, incet, pun pe hartie si vad ce imi trebuie pentru asta.

Imi spun singur ce am de facut: reduci riscul, te documentezi, înveți cât mai multe despre pești și despre creșterea lor, despre vulnerabilitățile lor și despre amenințările la adresa lor pentru a cunoaște cum să eviți și cum să tratezi eventualele probleme.

Manțocareala specifica noua si poate nu numai noua, nu functioneaza. Am incercat-o si noi si cunoscutii nostri. Plus ca sunt niste reguli care trebuiesc respectate si pe care multi nu le stiu, iar cei din comert nu le spun. Experienta altora isi spune cuvantul si cartile de specialitate pe care nu este suficient sa le citesti, ci sa le inveti, exact cum faceam rezumat la scoala.

Pasiunea pentru un iaz cu crapi koi poate părea neînsemnată la început, dar încet, încet si-a facut loc in viata noastra.

Totodata am inteles ca un peste, fie crap japonez, caras sau peste de acvariu, nu poate trăi decat în apa sanatoasa. Asta o stiam de acum 18 ani de cand am acvarii si am crezut ca la iaz nu se aplica, dar nu este asa. Chiar daca facem comparatie cu un crap salbatic, comparati si iazul cu apa recirculata cu o balta naturala.

Crapii obtinuti de noi prin reproducere, sunt atent selectionati. Stiu, multi vor spune ca nu se compara cu cei adusi din Japonia, cu certificate si parinti de top. Ati vazut sau auzit de copii tampiti din parinti de seama?! Deocamdata nu ai ce sa faci in Romania cu certificatul japonez, nu este recunoscut nicaieri, este doar o fita, “am Koi cu certificat”. Mai nou am vazut diverse postari cu modele de certificate diferite si stau si ma intreb, oare asa o fi in Japonia? Parerea mea tinde spre nu, nu este normal sa fie modele diferite, doar de la ferme de crescatori diferiti. Daca se falsifica ei banii, documente si altele, de ce nu si certificatele. Unde le verifici?

Contrar parerilor de atunci, iazul ajunge la un cost de executie si intretinere considerabil datorită echipamentului necesar, kiturile de masurat parametrii apei nu sunt ieftine, hrana(unii deja folosesc hrana de pisici sau caini sau hrana de pesti de consum) si multe alte costuri. Iazul nu este pentru toata lumea. Nu poti sa iti faci iaz cu crapi japonezi ca sa arati cat de smecher esti, daca nu ai habar sau nu vrei sa inveti despre pesti. Te vei dovedi un “smecher prost”. Comparativ cu ingrijirea iazului si a pestilor, nu poti sa iti iei Mercedes sau Toyota si sa pui gazolina sau gaz in rezervor si apa iarna in radiator.

Dupa doar 5 ani de experiente bune si rele, am invatat ca o sa ai un iaz cu pesti sanatosi, atunci cand o sa folosesti o hrana de calitate, ai o filtrare buna si o calitate impecabila a apei din iaz.

Un crap japonez nu poate fi adus într-un iaz fără a cunoaște valori importante ale apei, cum ar fi: amoniac, nitriți, nitrați, fosfați, Gh, Kh, pH, oxigenul dizolvat. Un volum mare oferă stabilitate și spațiu pentru pești și plante și dacă iazul este construit bine, chiar și operațiunile de rutină sunt aproape minime.

Da, știm bine, intenția inițială a fost să amenajăm un iaz care să ne însuflețească grădina, cu costuri reduse de întreținere și cu un minim de vietăți de care să ne îngrijorăm cat mai putin... dar cei de la magazinul de crapi koi sunt atât de drăguți, dar nu atât de experți si ne spun că filtrul cumpărat va fi capabil să facă față sarcinii. Chiar si fabricantul nu specifica numarul de pesti, spune doar cu pesti. Cand iti faci iaz trebuie sa iti asumi si responsabilitatea ingrijirii lor, Chiar daca ai bani si iti cumperi altii, totusi sunt si ei niste vietati!

Iazul nu este așa cum trebuie să fie dacă crapii koi nu sunt hrăniți, dacă nu îi vedem venind la suprafață să mănânce. Din păcate, este foarte ușor să stricam parametri de baza ai apei din iaz. Ce obtinem dupa aceasta: la scurt timp nishikigoii sunt letargici, nu mănâncă și par a fi nefericiți. Urmeaza bolile, stresul, tratamente si in cel mai fericit caz, pestele scapa. La mine nu a fost asa, doua sau trei primaveri la rand, mi-a murit cate un peste si nu am stiut de ce. Tratament cu sare, doza „recomandata“, dar nu cea buna, dar despre asta vorbim la alte sectiuni dedicate bolilor, apei, filtrarii, etc.

Nishikigoii au ajuns sa faca parte din viata noastra, sa avem o mica bucurie de cate ori ii privim si mai nou sa ne bucuram de puiutii obtinuti de la ei. La data la care scriu, suntem deja la al treilea an cand obtinem puiuti de nishikigoi, insa cea mai mare bucurie ar fi ca fata noastra sa poata sa vorbeasca, sa poata sa manance singura si nu hranita ca acum prin gastrostoma, sa poata sa mearga si sa zambeasca din nou. Inchei aici aceasta poveste despre noi si vom continua sa facem mai departe cate ceva pentru binele tuturor detinatorilor de iazuri.

Va dorim multa sanatate tuturor, ape limpezi si pesti frumosi si sanatosi!

Despre noi si povestea noastra

RO

Toate informatiile prezentate aici, nu pot fi

reproduse sub nici o forma si prin nici un

mijloc, fara acordul scris al detinatorului.

Copyright © 2022 Nishikigoi Romania

Toate drepturile rezervate.

Urmăriți-ne

"Explorăm împreună lumea printr-un cadru unic - 3 frați la apus de soare. Descoperă poveștile noastre, aventurile și pasiunea comună pentru frumusețea serilor colorate."