Aceasta boala a fost descoperita in 1922 si ramane una dintre cel mai des intalnite si devastatoare boli bacteriene ale pestilor de apa dulce.
Flexibacter Columnaris este o bacterie Gram Negativ strict aeroba ce nu traieste in ape sarate. Flexibacter si Aeromonas au foarte multe asemanari dar Flexibacter apare in sisteme recirculante cu niveluri ale oxigenului foarte ridicate si temperaturi ale apei de peste 20°C, pe cand Aeromonasul apare la temperaturi mai mici ale apei. La temperaturi mai mici ale apei mortalitatea in randul pestilor infectati cu Columnaris este mai mica.
Numele deriva din aranjamentul bacteriei in coloane. Exista forme acute si cronice ale boli care au loc la temperaturi si de 18-20° C. Formele acute ale bolii sunt foarte greu de tratat. Bacteria este deosebit de virulenta si rezista la antibiotice.
Simptome
Boala provoaca leziuni in jurul gurii, branhiilor si aripioarelor unde formeaza zone albicioase asemanatoare cu infectiile fungice, de aici si numele de micoza falsa. Zonele albicioase au in general o margine rosie in jurul lor si in 24 de ore pot forma o ulceratie in forma de cerc. Ulceratiile pot avea culoare galbena sau portocalie datorita ingrasamintelor bacteriene pigmentate unele peste altele. Daca ulcerul penetreaza adanc in corp acesta duce la septicemie. In partile cele mai sensibile cum ar fi branhiile se formeaza o necroza rapida ce duce la o respiratie greoaie a pestelui si implicit la decesul acestora. In cazul cand branhiile sunt atacate de paraziti, branhiile se umfla.
Ulcerul hemoragic se formeaza in piele. Infectia prin sange poate ajunge la organele interne care cauzeaza aceleasi manifestari ulcerative ale pielii.
Alte simptome: inotul intr-o parte, aripioare mancate, lipsa poftei de mancare.
Patogeneza
Infectia cu Flexibacter este generata de mai multi factori :
- conditii impropri ale apei, niveluri ridicate de amoniac, nitriti, fosfati, paraziti, concentratii ridicate ale compusilor organici, fluctuatii ale pH-ului, deschid calea pentru o infectie cu aceasta bacterie;
- cresterea brusca a temperaturii;
- stresul de la suprapopulare;
- rani;
- nutritie inadecvata.
Cel mai important factor in determinarea severitatii infectiei depinde de virulenta tulpinii Flexibacter, adica de gradul de afectare al pestelui. O tulpina cu virulenta scazuta omoara pestele in cateva zile, iar o tulpina cu virulenta ridicata poate omori pestele in 24 de ore fara nicio leziune. Diagnosticul precoce este cheia pentru a combate aceasta infectie, intarzierile duc la decese ale pestilor.
Profilaxie şi tratament - Contactati-ne
錦鯉RO
Toate informatiile prezentate aici, nu pot fi
reproduse sub nici o forma si prin nici un
mijloc, fara acordul scris al detinatorului.
Copyright © 2022 Nishikigoi Romania
Toate drepturile rezervate.
Urmăriți-ne