Miceliu de saprolegnia sp, pe inotatoarea caudala a unu peste.
17 februarie 2024

Saprolegnia

Saprolegnia este o ciuperca care se manifestă mai frecvent în apele prost întreţinute, bogate în substante organice în descompunere, ape cu un pH scăzut și cu temperaturi mai ridicate. Rezista la temperaturi intre 2 si 30° C si apare de foarte multe ori iarna cand organsimul pestelui e slabit. Poate actiona ca agent primar patogen dar de obicei apare ca infectie secundara. Saprolegnia contine milioane de zoospori. Ei se ataseaza pe gazda, peste sau icre.

Transmiterea se face orizontal, prin apă, prin contactul peştilor bolnavi cu cei sanatosi, prin echipamente si in condiții de stare sanitară necorespunzătoare.

Deranjarea prealabilă a stratului de mucus, predispune peştele la infestarea fungala - exemplu crapul, cu leziuni de eritrodermatită, poate fi uşor invadat de hifele de Saprolegnia sp.

Peştii slăbiți, afectați de saprolegnioză, înoată apatici la suprafața apei si prezintă pe corp suprafețe întinse eritematoase pe care, fie hifele extramatricale nu se văd cu ochiul liber fiind în formare, fie sunt acoperite de micelii bine evidențiate. În cazurile de răciri puternice şi prelungite ale peștilor în timpul iernilor friguroase și în bazine prost construite, se pot observa mănunchiuri de hife de Saprolegnia sp. în cavitățile nazale, hife ce ajung până la nivelul meningelor encefalice pe care le distrug. Această formă de saprolegnioză, cunoscută în literatura de specialitate sub denumirea de boala lui Staff, poate provoca peştilor grave tulburări nervoase şi, în final, moartea acestora.

Ciupercile se pot fixa şi la nivelul globilor oculari ai peştilor. In acest caz, ochii apar tulburi datorită formării la suprafața corneii a unui strat de hife albicios, opac (extremitatea profundă a hifelor este înfiptă în țesuturile globilor oculari). Saprolegnioza se manifestă frecvent la icre, atât în bazinele de reproducere natural dirijată, cât mai ales la cele din staţiile de reproducere artificială. Sunt atacate mai întâi icrele nefecundate, icrele fecundate lezate prin acțiunea diferiților agenți patogeni şi icrele care conţin o rezervă slabă de vitelus. Cu timpul, ciupercile trec de la icrele atacate inițial, la cele sănătoase, pe care le omoară. Pe aceste icre, ciupercile se dezvoltă sub formă de filamente subțiri orientate radial, formând un miceliu ce le învăluie și le sufocă. Micoza icrelor este cunoscută în literatura de specialitate şi sub denumirea de „bissus".

Profilaxie

Pentru prevenirea manifestării saprolegniozei, se recomandă măsuri care vizează optimizarea condițiilor de viață pentru peşti, respectiv:

  • îmbunătățirea calității apei;

  • reducerea densității de populare;

  • hrănirea corectă;

  • controlul altor posibile boli care pot predispune la infestarea fungală;

  • pentru prevenirea apariției bolii în heleştee, se recomandă în primul rând diminuarea cantității de substanță organică;

  • cea mai importantă măsură de prevenire, rămâne manipularea cu grijă a peştilor.

Tratament – Contactati-ne

 

 

 

RO

Toate informatiile prezentate aici, nu pot fi

reproduse sub nici o forma si prin nici un

mijloc, fara acordul scris al detinatorului.

Copyright © 2022 Nishikigoi Romania

Toate drepturile rezervate.

Urmăriți-ne