Variola crapului (Pox) este un virus herpes care afecteaza crapul, precum si alte ciprinide. Nu este tratabil dar nici periculos, insa arata urat pe un crap Koi.
18 februarie 2024

Variola crapului (POX)

Descriere

Variola crapului (Pox), cunoscută și sub numele de POX sau Epithelioma Papulosum, este un virus herpes care afecteaza crapul, precum si alte ciprinide. Nu este tratabil dar nici periculos, insa arata urat pe un crap Koi.

Simptome: formatiuni sub forma de picaturi de ceara pe inotatoare, dar care pot fi prezente si pe corp. De obicei boala apare toamna, atunci cand temperatura scade.

Genomul virusului se integreaza in peste iar in conditii favorabile reapare. Boala afecteza exteriorul gurii, marginea superioara a aripioarelor dorsale, prima raza a aripioarelor pectorale. In mod normal ele sunt de culoare alba si par sa fie gelatinoase. In ciuda faptului ca este o boala contagioasa multi crapi koi au dovedit o rezistenta ridicata impotriva acestei boli.

Ca si in cazul virusului herpes la oameni, boala este mai frecventa si mai severa atunci cand mecanismul de aparare al corpului este slabit. Acest lucru are drept cauza in cazul pestilor calitatea scazuta a apei, temperatura nepotrivita pentru pesti si deficienta de vitamine. Daca mancarea de pesti este administrata acestora mai mult de 3 luni dupa ce a fost desfacuta, aceasta contine extrem de putine vitamine. In acest caz, este recomandat sa le dati pestilor, de urgenta, un preparat cu vitamine.

Bucățile semi-translucide asemănătoare cu pete de ceară de lumânare de culoare albă până la roz care apar ocazional spontan pe koi sunt simptomele comune ale ceea ce este cunoscut în general sub numele de variola crapului. Variola carpiană este simptomul vizibil al virusului herpesului Cyprinid Herpesvirus 1 sau CyHV-1. Este strâns legat de CyHV-2, care atacă organele hematopoietice (producătoare de celule sanguine), cum ar fi ficatul, splina și rinichii peștelui auriu. Este, de asemenea, legat de CyHV-3, care este mai des numit KHV. Numai CyHV-3 este o boală raportabilă.

Trebuie subliniat faptul că un pește cu variolă nu prezintă pericolul de a se contracta sau de a fi purtător de herpesvirus koi, KHV, cu excepția cazului în care a fost expus și KHV. Acest lucru se datorează faptului că, deși cele trei virusuri CyHV sunt înrudite, acestea sunt specii virale total separate și niciuna dintre ele nu poate muta spontan în niciuna dintre celelalte două.
Toți cei trei viruși sunt incurabili și simptomele vor apărea frecvent după perioade de stres. Simptomele variolei crapului apar adesea după iarnă în iazurile neîncălzite și dispar pe măsură ce peștele crește până la maturitate.
Variola crapului este mai degrabă o desfigurare estetică decât o afecțiune care pune viața în pericol, cu excepția cazurilor cele mai extreme și nu trebuie făcută nicio încercare de a îndepărta sau exploda leziunile. Orice leziune deschisă a variolei de crap va arunca virusul în iaz și, la fel ca în cazul tuturor virusurilor, este contagioasă. De asemenea, la fel ca în cazul tuturor virusurilor herpetice, variola crapului este incurabilă, deși, odată cu trecerea timpului, este posibil ca severitatea leziunilor să fie redusă.
Bacteriile sunt forme de viață mai simple, dar se comportă similar. Ele sunt „născute” printr-un proces numit fisiune binară în care o bacterie mamă se împarte în două bacterii fiice. Ambele bacterii fiice preiau nutrienți pentru a crește și apoi fiecare dintre aceste două bacterii fiice se împarte în două noi bacterii fiice. Acest proces este comun tuturor bacteriilor și astfel pot fi descrise ca fiind vii. Nu toate bacteriile sunt dăunătoare, fie pentru koi, fie pentru noi, unele sunt chiar benefice, dar acolo unde o bacterie provoacă o boală sau o infecție, putem folosi o varietate de metode pentru a întrerupe procesele lor de viață sau a le pune capăt prematur. În acest fel este posibil să se termine sau să se vindece o infecție bacteriană.
Virușii sunt complet diferiți. Ei nu urmează procese care ar putea fi descrise ca fiind vii, prin urmare nu pot fi uciși. Virusul varicelei crapului, în comun cu alți viruși, este mult mai mic decât o bacterie și constă dintr-o bucată de material genetic, cum ar fi ARN sau ADN.
Un virus nu se poate reproduce singur, dar se poate insera în celulele unei gazde. Pe măsură ce aceste celule infectate se reproduc făcând copii ale lor, fac și copii ale virusului din ele.
Este posibil să distrugi un virus înainte de a-și infecta celulele gazdei, dar odată ce le-a infectat devine imposibil să îl distrugi fără a distruge celula gazdă în care se ascunde. Cu alte cuvinte, un tratament care ar distruge virusul variolei crapului ar ucide peștii pe care i-a infectat.
Cel mai bun mod de a elimina o infecție virală este ca sistemul imunitar să încerce să caute și să distrugă virioni (particule de virus) la fel de repede pe cât le produce celula deturnată. Sistemul imunitar nu poate elimina un virus care se află deja în interiorul lui.

Tratament

Pestii bolnavi trebuie tinuti la o temperatura optima, iar sistemul lor imunitar trebuie intarit. Preparatele cu vitamine nu ar trebui administrate in apa, ci ar trebui sa fie mereu puse in mancare. Pestii care nu prezinta simptome pot fi purtatori de virus si pot astfel sa transmita boala.

Nu exista tratament! Singurul tratament este ridicarea temperaturii.

 

  

 


 

RO

Toate informatiile prezentate aici, nu pot fi

reproduse sub nici o forma si prin nici un

mijloc, fara acordul scris al detinatorului.

Copyright © 2022 Nishikigoi Romania

Toate drepturile rezervate.

Urmăriți-ne